Panduan Memasang Iklan Di Bawah Artikel Blog

infoanda-pasang-iklan
Panduan memasang banner iklan di bawah setiap artikel blog bukan perkara baru dalam dunia 'blogging' hari ini. Namun ia tidak bermakna bagi blogger baru seperti blog Info Anda dilarang menyiarkan sebarang informasi berkenaan teknik pemasangan iklan ini.

Tujuan utama tutorial memasang iklan di bawah setiap artikel blog ini ditulis  adalah untuk memudahkan blogger baru yang sedang cuba memberanikan diri buat duit secara atas talian (online) selain sebagai pemudah cara buat blogger yang sering menukar template blog. Dengan cara meletakan iklan di bawah artikel blog ini juga ia menjadikan blog anda kelihatan lebih teratur dan banyak ruang boleh dijimatkan untuk meletak widget yang lain.

Sebelum anda merancang untuk meletakan iklan di blog, pastikan blog anda telah didaftar terlebih dahulu di laman-laman web yang menyediakan perkhidmatan pengiklanan di blog seperti Nuffnang atau Adsense serta banyak lagi.

Jika anda sudah mendaftar dan mendapatkan kod iklan yang dirasa sesuai untuk diletakan di setiap artkel blog, sila ikut langkah-langkah di bawah ini satu persatu sehingga iklan blog pilihan anda terpapar di rungan bawah artikel blog.

Langkah Pertama: Log In masuk blog anda, kemudian klik Template di bahagian menu sebelah kiri.

tutor-iklan-inofanda-1

Langkah Kedua: Setelah terpapar halaman Template yang membolehkan anda melakukan apa sahaja kerja pengubahsuaian pada blog, klik pada butang Edit HTML.

tutor-iklan-inofanda-2

Langkah Ketiga: Dengan menggunakan papan kekunci (keyboard) anda, tekan butang Ctrl dan F, kemudian akan terpapar Search Box atau kotak arahan. Taip atau paste (tampal) perkataan <data:post.body/> pada ruangan yang disediakan seperti ditunjukan dalam gambar di bawah dan klik Find atau menekan butang Enter. Pastikan kursor tetikus anda berada dalam kotak Find tersebut.

tutor-iklan-inofanda-3

Langkah Keempat: Salin (Copy) kod html iklan yang terdapat dalam akaun iklan yang anda daftar sebelum ini kemudian tampal (paste) kod tersebut di bawah kod <data:post.body/>  tadi seperti contoh di bawah.
<data:post.body/>
<center><!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "000000000000000000000000000000";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></script>
<!-- nuffnang--></center>
Terdapat sesetengah template blog mengandungi tiga kod <data:post.body/>. Oleh itu cari kod yang terakhir kemudian baru anda paste kod iklan yang anda salin tadi di bawahnya. Akhir sekali klik butang Preview untuk melihat hasilnya seblum disimpan.

Setelah di Preview, sekiranya anda mendapati banner iklan yang  dipasang tadi tidak berada di tengah-tengah bahagian bawah artikel blog sila masukkan kod <center> dan </center> seperti contoh di atas. Selamat mencuba.

Nota: Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, sila klik butang pilihan 'share' di bawah agar info ini dapat disebarkan pada yang lain. Terima kasih. 
Panduan Memasang Iklan Di Bawah Artikel Blog Panduan Memasang Iklan Di Bawah Artikel Blog Reviewed by Jom Kongsi on 11:13 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Tak nak ada masalah dikemudian hari, sila komen yang murni-murni sahaja di sini. Terima kasih

Dikuasakan oleh Blogger.