Panduan Merancang Kehamilan Untuk IbuBapa Dan Pasangan Kekasih

Sekiranya anda merupakan pasangan yang kerap melakukan hubungan seks pastinya sudah tahu kaedah atau cara-cara untuk merancang keluarga.

Seiring dengan perubahan masa serta kos sara hidup yang semakin menigkat terdapat ramai pasangan suami isteri, ibubapa atau pasangan kekasih hari ini mengambil langkah pencegahan kehamilan.

Bagi pasangan yang sudah berkahwin langkah pencegahan ini terpaksa dilakukan apabila zuriat sedia ada sudah terlalu ramai dan dikhuatiri tanggungjawab sebagai ibubapa tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Ungkapan 'tahu buat tapi tak pandai jaga anak' yang sering menjadi bahan gurauan ini juga antara faktor kenapa pasangan ibubapa terpaksa berfikir banyak kali sebelum bercita-cita ingin memliki anak yang ramai.

kondom-kehamilan

Kaedah merancang keluarga atau kehamilan bukan sahaja diamalkan oleh pasangan yang sudah berumahtangga, malah kaedah ini juga turut dipraktikan  oleh segelintir pasangan yang sedang hangat bercinta di luar sana semata-mata ingin mencari kelazatan ketika melakukan hubungan asmara. Namun bagi yang beragama Islam, melakukan perbuatan zina adalah haram di sisi agama dan berdosa besar.

Di bawah ini disediakan sedikit maklumat atau panduan yang boleh dicuba pasangan yang ingin merancang keluarga atau mengelak dari termengandung bagi pasangan kekasih yang selalu 'lost control' ketika di ranjang.

Adalah penting untuk anda ketahui bahawa langkah-langkah pencegahan kehamilan yang dilakukan itu tidak mampu menghalang penyebaran penyakit kelamin atau HIV bagi individu yang kerap bertukar-tukar pasangan. Oleh itu, setialah pada yang satu atau pastikan terlebih dahulu pasangan kita itu benar-benar bebas dari sebarang penyakit kelamin yang boleh berjangkit.

1 . Guna alat mencegah kehamilan


Penggunaan alat mencegah kehamilan adalah halangan secara fizikal atau kimia tertentu yang direka khas untuk menghalang sperma lelaki daripada memasuki rahim wanita seperti kondom, spermisid, caps serviks dan span kontraseptif.

2 .  Pengambilan Hormon tertentu


Penggunaan hormon adalah bertujuan untuk menghalang ovari wanita daripada membebaskan telur setiap bulan selepas tamat haid. Penggunaan hormon seperti estrogen atau progestron akan menyebabkan mukus serviks memekat dan membuatkan sperma sukar mencapai dan menembusi telur. Pengambilan pil perancang adalah kaedah paling popular yang sering diamalkan oleh wanita hari ini dalam merancang keluarga atau mengelak dari berlakunya kehamilan luar nikah.

3. Melalui pembedahan (Sterilasi)

Kaedah ini hanya sesuai dilakukan pada pasangan suami isteri yang tidak ingin mempunyai anak lagi. Pemebedahan tubal ligasi untuk wanita dan pembedahan vasektomi bagi lelaki merupakan kaedah paling selamat dan berkesan.

4. Merancang kehamilan secara semulajadi

Selain dari pancut luar yang sudah menjadi kebiasaan pasangan hari ini, kaedah Kalender-Rhythm atau mengira kadar kitaran haid juga boleh diamalkan dalam merancang keluarga. Jika pasangan melakukan kaedah ini anda hanya akan melakukan hubungan seks pada waktu yang dikira ‘selamat’ dalam putaran haid isteri, iaitu mengelakkan seks pada waktu isteri subur. Jika tidak, gunakan kondom sebagai langkah 'berjaga-jaga'. Bagi pasangan yang ingin mengamalkan kaedah Kalender Rhythm ini, pastikan putaran haid setiasa teratur.

Semoga dengan adanya info ini, ia dapat membantu pasangan di luar sana yang sedang tercari-cari panduan untuk merancang keluarga. Namun diingatkan, sekiranya anda dan pasangan berhasrat merancang keluarga, dinasihatkan supaya berjumpa dengan pakar sakit tuan/puan atau doktor yang bertauliah.
Panduan Merancang Kehamilan Untuk IbuBapa Dan Pasangan Kekasih Panduan Merancang Kehamilan Untuk IbuBapa Dan Pasangan Kekasih Reviewed by Jom Kongsi on 1:19 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Tak nak ada masalah dikemudian hari, sila komen yang murni-murni sahaja di sini. Terima kasih

Dikuasakan oleh Blogger.